fbpx

Fókuszban a sminktetováló pigmentek

Mivel egyre nagyobb divatnak örvend a sminktetoválás és a testtetoválás is, ezért egyre több tetováló festék jelenik meg a szépségipar piacán. Ha sminktetoválóként dolgozunk és nap, mint nap különböző pigmenteket juttatunk vendégeink bőrébe, nem árt, ha ezekről több ismeretet szerzünk.

Pigmentek fajtái

A pigmenteket két csoportba soroljuk: organikus és anorganikus.
Az organikus jelentése a vegyiparban arra a főként szenet és oxigént tartalmazó vegyületre utal, amely keletkezésében élőlények vagy élettel kapcsolatos folyamatok játszottak szerepet.
A másik fajta, az anorganikus. Ennek a jelentése: “nem élő anyag, amely életműködés kifejtéséhez szükséges szervek, illetve élő szervezet nélküli, élettelen dolog.” Az anorganikus dolog szenet nem tartalmaz és az élő szervezetben nem fordul elő. Például, az ásványok anorganikus vegyületeket tartalmaznak.

Ellentétben a közhiedelemmel, a tetováláshoz használt pigmentek nagy része nem növényi eredetű.
A tetováló pigmenteket másként csoportosítjuk:
– fém pigmentek
– szerves pigmentek
– növényi pigmentek
– műanyag alapú pigmentek

A műanyag alapú pigmentek a legveszélyesebbek. Ezek intenzíven festenek, extra tartósak és a felhasználásuk következményei bőrelváltozások lehetnek.

Fém pigmentek

Gyakran alkalmaznak vasoxid pigmenteket tetováló festékekben. Természetesen ezek nem mérgezőek és a szervezetünkre nem károsak. A vasoxid színe lehet sárgás, vöröses, barnás és fekete egyaránt. Vannak vasoxidok, amelyek kozmetikumokban is előfordulnak, hogy különböző színárnyalatokat hozzanak létre a segítségükkel. Ahhoz, hogy a természetes eredetű vasoxidból kiszűrjék a szennyeződéseket, szintetikus úton állítják elő a kozmetikai célra használt vasoxidot.

Festékek és színek

A korábban említett fém és növényi eredetű, valamint szerves pigmentek a festékek színét adják.

A fekete festék színét általában a feketeszén adja (Pigment Black). Tartalmazhat még fekete tiszafa, börzsönyfa, vas-oxid logwood kivonatot.

A vörös festék a legtöbb problémát okozó festék. Ennek az alapfémje egy higanyszármazék (Pigment Red 106), amelyet cinnabar néven is ismerhetsz. Ezen kívül a kadmium-szelenid is vörös, amely allergiás reakciót válthat ki. A vörös festékekben pont ezeknek az elkerülése érdekében, növényi pigmentek (kármin, szantálfa, brazilfa) vagy szerves pigmentek (naftanilvegyület) kerülnek használatra.

A sárga festék színét a sárga vasoxid (Okker), a kurkuma sárga (Natural Yellow3) vagy a kadmium sárga adja.
A barna festék színét szintén a kadmium származék és vasoxidok adják.
A fehér festék titán, titán-dioxid és cink-dioxid származékokból készül.
A zöld festékek a króm-oxid (Pigment Green 17) és réz származékokból (malachit) kapják a színűket.
A kék festék színe a kobalt és réz származékokból (ultramarin) ered.
Végül, de nem utolsó sorban a lila festék színe a mangán származékokból és a kinakridonból (Pigment Violet 19) jön létre.

NPM pigment

A kezdő sminktetoválóknak ajánlott az NPM pigmentek használata. Ezek között találunk anorganikus és organikus pigmenteket is.

Az Art kollekcióban és a Basic kollekcióban is olyan pigmentek találhatóak, amelyekkel bármilyen bőrtónushoz megtalálod a megfelelő szemöldök festéket. Az NPM szemöldök színeket ITT találod.

Szintén találsz szemhéj tetováláshoz alkalmazható fekete és színes pigmenteket is. Ezen kívül a camouflage és areola technikákhoz is számos sminktetováló festék áll rendelkezésre. A szemhéj színeket ITT, a korrekciós és areola színeket pedig ITT tudod megrendelni.

Perma Blend pigment

A Perma Blend pigmenteket csak tapasztalt sminktetoválóknak ajánljuk. Ugyanis nagyon erős és tartós színekről van szó. Itt is találunk organikus és anorganikus pigmenteket. Nehézfémeket, mint a nikkel, nem tartalmaznak. Néhány pigment tartalmaz vasoxidot, mint például Tina Davies Blonde pigmentje. Azonban a Tina Davies kollekció többi darabja nem tartalmaz vasoxidot.

A sminktetováló festékek szelekciója rendkívül tág, szinte bármilyen szín előállítható belőle ajak tetoválásokhoz, szemhéj tetoválásokhoz és szemöldök tetoválásokhoz is. A pigmenteket kiegészíti egy hígító és egy sűrítő pigment, amelyek értelemszerűen a pigmentek állagát változtatják.

A Perma Blend pigmentek között találtok szetteket is. Ezek a kollekciók kifejezetten egy hajszín vagy egy ajakszín köré épülnek, megkönnyítve ezzel a választást.

Kattints IDE a Perma Blend pigmentek rendeléséhez.

ROSA PMU Art pigment

A ROSA pigmentek Blossom Lip kollekciója ajaktetoválásokhoz tökéletes pigmenteket tartalmaz kezdő és haladó sminktetoválók számára. A sminktetováló festékek a legjobb minőségű alapanyagokból készültek. Összetevőik között alacsony az allergiás reakciót okozó anyagok száma is. Ennek ellenére, kötelező az allergiateszt készítése, ha vendégünk korábban mutatta allergiás reakció jeleit más festékanyag használatakor!

A Rosa pigmentek speciális fényvisszaverő ásványokat tartalmaznak, amelyek megakadályozzák a színek gyors fakulását, így még tartósabb lesz a sminktetoválás.

A ROSA Blossom Lip pigmenteket ITT tudod megnézni és megrendelni.