webshop

Sminktetoválás előrajzolás: Hogyan csináld jól?

2022. 11. 09.
Ombre púderes sminktetoválás szemöldök tetoválás láng anett Permanent make up pécs
Vendégeink munkáinkat éveken keresztül viselik arcukon, ezért, nemcsak a sminktetoválás technikáját, vagy a színelméletet kell pontosan tudnod, hanem nagyon fontos, hogy kellő figyelmet és időt fordíts az előrajzolásra. Ehhez szükséges, hogy megfelelő arányérzékkel rendelkezz, legyen kézügyességed, térlátásod, szépérzéked és stílusod.

Előrajzolás szabályai

Soha ne használj sablont, mert nincs két egyforma karakter, mimika, arcforma és csontozat, így azt a formát, ami az egyik archoz tökéletesen passzol, nem tudod más archoz megfelelően illeszteni. Egy arc két oldala sem teljesen szimmetrikus, ezért senkinek sem tökéletesen szimmetrikus a két szemöldöke, a szemeinek a formája, vagy akár az ajkainak két szeglete.

Szemöldök tetoválások esetében vannak tipikus formai hibák, amelyek hivalkodók és amelyekkel nap mint nap szembesülünk. Például a szemöldök alsó íve rosszul van kialakítva, vagy a szemöldök eleje formátlan, esetleg a töréspontok helye rosszul meghatározott. Sajnos a forma kialakításánál van a legtöbb hibalehetőség, ezért ezt muszáj tökéletesíteni! Mindig törekedj a lehető legalaposabb tervezést kivitelezni!

A mérési pontok helyének meghatározása összetett feladat., ezért mindig az adott arc arányaihoz igazítsd, ne pedig sablonhoz, netán vonalzóhoz!

Amikor például túlzottan kifelé kerül a magassági pont optikailag rendkívül megszélesíti az arcot és ezzel csak a vendég előnytelen vonásait erősítjük! Amikor egy keskeny, vagy kerek arcon beljebb, az arc közepe felé tesszük a legmagasabb részt, egy kerekedő, úgymond csodálkozó tekintetet adunk a vendégnek.


Előrajzolás - a profi sminktetoválások alapja

Vendégeink szépülni jönnek hozzánk, ezért arcuk nem torzulhat a szemöldök tetoválás által, inkább egy szép, egységes, harmonikus arc kialakítására törekedjünk, figyelembe véve azt, hogy a legtöbb vendégnek az egyik oldala mindig sokkal aktívabb, mint a másik, például az egyik oldalon gyakran húzza felfelé a szemöldökét.

Nem mindegy, hogy milyen hosszúságú a szemöldök, mennyire visszük be az elejét az orr felé és annak formáját hogyan alakítjuk ki, mert ezek mind-mind torzítanak, ha nem megfelelően van elkészítve az előrajzolás.

Nagyon fontos dolog még, hogy a szemöldök alsó és felső íve nem párhuzamos egymással! Két teljesen különböző ívet rajzoljunk, amelyek a szemöldök végén egy csúcsba futnak össze!


Szemhéjtetoválás előrajzolása

Szemhéjtetoválásnál szintén nincs teljes szimmetria. Az érettebb bőrű, vagy szoláriumozó vendégeknél, akiknek sérülékenyebb, ráncosabb a szemhéjbőre, az eltérés még inkább fokozott. Náluk nem javaslom a klasszikus kontúrvonalat, inkább egy finoman elsatírozott kontúrt rajzoljunk fel.

A redők lefutásának helye a külső szemzugnál szinte mindig különbözik. Az egyik szem általában mindig kerekebb, míg a másik kissé laposabb. Előfordul, hogy az egyik szem kissé lejjebb helyezkedik el az arcon, mint a másik, és akár a dőlésszöge is különbözhet. Ezeket mind-mind figyelembe kell venni a kontúr kialakításánál, akár klasszikus kontúrt készítünk, akár satírozottat.

Gyakran megfigyelhető, hogy a tetováló szakember teljes mértékben a vendég akaratát teljesíti és nem veszi figyelembe a szemek adottságait. Amikor például egy lefelé ívelő szemre hosszan elnyúló kontúrvonal készül a szem ívét követve, akkor „szomorú” tekintete lesz a vendégnek. A másik gyakori hiba, amikor a szemhéjráncon túlnyúlik a flikk, amivel megtörjük a szépen ívelt kontúr vonalát a redő miatt.

Ilyen esetekben próbáljunk a vendéggel kompromisszumra jutni és tudatosítsuk benne az esetleges problémák lehetőségét.

Sokan azt gondolják, hogy a hosszabb, vagy vastagabb kontúr hangsúlyozza leginkább a szemet. Ez nagyon ritka esetben van így. A szemhéjtetoválásnál érvényes, hogy a sminktetoválás nem minden esetben a sminket hivatott helyettesíteni, mivel nem biztos, hogy minden szituációban jól mutatna egy erős, hivalkodó szemhéjkontúr. Javasold a vendégednek, hogyha esetenként erősebb sminket szeretne inkább húzza át tussal, mert hozzátenni mindig lehet a szemhéjtetováláshoz, viszont elvenni belőle szinte lehetetlen.

Az alsó szemhéj kontúrozása elég megosztó. Sokan egyáltalán nem akarnak, és akadnak, akik teljes egészében szeretnék kitetováltatni az alsó szemhéjukat. Én személy szerint nagyon ritkán javaslom az alsó kontúrt. Ha igen, akkor is inkább csak finoman, a szem közepéig húzom be, elvékonyítva.

Úgy gondolom sminktetoválás esetén a teljes vonal nagyon bekeretezi a szemet és ezzel nemhogy nyitottabbnak, inkább szűkebbnek tűnik. Egy sminknél megint teljesen más a helyzet, éppúgy, mint a szemzugokban történő alsó és felső vonalak összekötése, ami egy tetoválásnál TILOS!


Ajaktetoválás előrajzolása

Ajaktetoválásnál a tervezés nagyon egyszerű tud lenni, ha a vendégünk tökéletesen szimmetrikus formával érkezik. Ilyen esetben az arányokat kimérve szinte egy az egyben az ajak eredeti formáját követjük. Persze ez az ¨álomvendég¨ csak nagy ritkán tér be szalonunkba.

Legtöbb esetben a hölgyek vékony ajkaikat szeretnék vastagíttatni, vagy halvány, esetleg nem létező kontúrját hangsúlyozni. Sokan pedig a herpesz miatti bőrhibákat fedetnék el szívesen.

Legtöbbször az ajkak vastagításánál esnek túlzásba a tetoválók. Ha túlrajzolnak az ajak szélétől, olyan hatása lesz, mint egy jól elkenődött rúzsozásnak, de sajnos és egyben szomorú, hogy ezt nem lehet letörölni. Gyakori hiba még, hogy a tetovált ajak közepe kissé eltolódik valamelyik oldalra, vagy a felső ajak egyik oldala ívesebbre, esetleg hosszabbra van tetoválva, mint a másik, vagy túl lapos, esetleg túl mély a cupido–ív. Ezen kívül a szájzug kialakítása szokott még problémát okozni.

Többször látni azt, hogyha az alsó és felső ívet meghosszabbítanánk, a szájzugban nem egy pontra futnának össze. Ilyenkor úgy tűnik a tetoválás, mintha a vendég alsó ajkai szélesebbek lennének, mint a felső, vagy éppen fordítva.

Az arányok bejelölése az ajaknál is elég összetett. Nagyban függ az állkapocscsont formájától, a kialakult fogazattól és a mimikától is! Legoptimálisabb az ajkak közepéről indítani a rajzolást. Legfontosabb az arc hosszanti közép tengelyének meghatározása, amit soha ne keverjünk össze az orr közepével, ugyanis a legtöbb embernek nem biztos, hogy egyenes az orrvonala. Az orr általában enyhén ferdül valamelyik oldalra, így soha ne az orr közepénél határozzuk meg a tengelyt!

Mindig az arc összességét vegyük figyelembe.

A tengely bejelölése után szépen kialakítható a cupido-ív, ügyelve a szimmetriára. Ha nem szimmetrikus a két oldalon a fogazat, vegyük figyelembe, és a domborúbb oldalt rajzoljuk inkább egy picivel laposabbra, ügyelve, hogy a szájzug irányába haladva szépen vékonyodjon el és egy pontra fusson össze az alsóval. Így optikailag szimmetrikus lesz a két oldalunk. Nagyon fontos, hogy a szájzugban soha nem kötjük össze az alsó és felső vonalat, csak szépen elvékonyítjuk őket!

Szánj kellő időt a tökéletes előrajzolás elkészítésére!

Minden terület előrajzlása után mindenképp ellenőrizzük le többféle nézőpontból is a rajzunkat. Pl: fotózzuk le telefonnal, majd nagyítsunk a területre és a rácsvonalak segítségével könnyen kiszűrhetők az eltérések. Vagy ültessük a vendéget tükör elé, majd mögé állva mi is a tükörben nézve vizsgáljuk át a szimmetriát.

Az előrajzolás/tervezés nagymértékben meghatározó szerepet tölt be a sminktetoválásban. Fontos dolog, hogy nem szabad elbagatellizálni, komolyan kell venni és igen, ezt is gyakorolni kell, éppúgy, mint a technikákat. Egy jól eltalált formával nemcsak a vendégünk elégedett, számunkra is ugyanolyan fontos a sikerélmény megélése!


Töltsd le sminktetováló tanfolyamaink árajánlatát!

letöltöm
Pécs
7624 Pécs, Tavasz utca 27.
Bejelentkezés a szalonba: +36/20/513-8562
Oktatás érdeklődés: +36/20/513-8562
Rendelés leadás: +36/20/270-1730
info@mehntunde.hu
Hétfő-péntek: 9:00-17:00
Szombat-vasárnap: Zárva
Budapest
1034 Budapest, Bécsi út 100.
Bejelentkezés a szalonba: +36/20/513-8562
Oktatás érdeklődés: +36/70/770-1113
Rendelés leadás: +36/20/270-1730
info@mehntunde.hu
Hétfő-péntek: 9:00-17:00
Szombat-vasárnap: Zárva
2023 Tünde Méhn PMU Art International School. All rights reserved.