webshop

Sminktetováló tanfolyam feltételei: ezek a legújabb jogszabályi változások!

2023. 01. 31.
Ombre púderes sminktetoválás szemöldök tetoválás láng anett Permanent make up pécs
Ebben a blogcikkben összeszedtünk minden olyan fontos információt, amelyből megtudod, hogy mik a sminktetováló tanfolyam feltételei. Segítünk eligazodni a legújabb jogszabályi változásokban és abban, hogy ma milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy valaki sminktetoválóvá válhasson és gyakorolhassa a szakmát!

A sminktetováló szakmát érintő legfontosabb változások: így módosulnak a sminktetováló tanfolyam feltételei

2022.08.22-én az IKK oldalán megjelent a 10125004. számú Sminktetováló megnevezésű szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzéseket megalapozó programkövetelmény. Ez a dokumentum fenekestől felforgatta a sminktetoválók mindennapjait, hiszen számos fórumon és közösségi felületen terjedtek el hihetetlen rémhírek a sminktetováló szakmát érintő változásokról.

A Méhn Tünde PMU Art School független szereplője a szakmát érintő változásoknak, éppen ezért képes a szakemberek számára egy hiteles, független és tényekre épülő információforrást létrehozni.

A következőkben összegyűjtöttük a szakmát érintő változásokat. Továbbá, folyamatosan frissülő hírekkel látunk el benneteket a változásokkal kapcsolatban, hiszen számunkra a szakma tisztánlátása a legfontosabb.

Szakmai változásokról bővebben

Eddig a sminktetováló képzések versenypiaci alapon zajlottak. Sminktetováló eddig az lehetett, aki rendelkezett Kozmetikus végzettséggel és bármely sminktetováló iskolában elvégzett egy alapképzést. Számos sminktetováló iskola különböző tantervi követelménnyel és oktatási rendszerrel várta a kozmetikus tanulókat. A Méhn Tünde PMU Art School kimagaslóan sok továbbképzési lehetőséggel várta tanulóit a tartós smink elkészítéséhez szükséges oklevelet adó alapképzések mellett.

A 3 vagy 4 alkalmas alapképzés utolsó napján vizsga várta a tanulókat, amely sikeres elvégzésével a sminktetoválást oktató intézmények egyedi oklevéllel bizonyították a tanulók szakképesítését, amely után a frissen végzett sminktetoválók egyből munkába is állhattak.

A jogszabályban foglaltak szerint már a Kozmetikus bizonyítványt kézhez vétele után is készíthető tartós smink, azonban egy alapképzésen szerzett oklevél bizonyította azt, hogy a szakember valóban képes tartós sminket készíteni.

Az IKK oldalán olvasható legújabb programkövetelmény azonban egy új, állam által elismert képzésre hívta fel a figyelmet. Mi látható a programkövetelményben?

Először is a szépészeti ágazat feltűntetését és a vizsgához szükséges besorolási kódot látod a dokumentumon, majd a program bemeneti feltételeit, amit most segítek tisztázni Neked!

Ahhoz, hogy az állami képzést elkezd és sminktetováló szakképesítést szerezz komoly feltételeknek kell megfelelned.  A továbbiakban ezt fogom kifejteni!


Államilag elismert sminktetováló szakképesítés feltételei

A feltételek nem bonyolultak, mégis akad néhány félreértés, ami gyakran felmerül, úgyhogy most ezeket fogjuk tisztázni.

Ahhoz, hogy elkezd az államilag elismert sminktetováló szakképesítést adó képzést két dolognak kell megfelelned:

 • Egyrészt fontos, hogy legyen Kozmetikus vagy Kozmetikus technikus végzettséged,
 • másrészt szükséges igazolnod 2 év bejelentett kozmetikai munkaviszonyt.

De a mindenkit érdeklő kérdés sokkal inkább arra vonatkozik, hogy ténylegesen el kell-e végezni az állami képzést ahhoz, hogy valaki tartós sminket készíthessen?

A válasz: nem. Ám vannak kivételek. Lássuk!

Minden azon múlik, hogy iskolarendszerben/szakképző intézményben vagy felnőttképző intézményben szerezted-e meg a kozmetikus végzettséged, és azon, hogy mi szerepel pontosan a bizonyítványodban. Két opció lehetséges:

 1. Kozmetikus technikus (akik iskolarendszerben tanultak)
 2. Kozmetikus (akik felnőttképző rendszerben tanultak)

Amennyiben a bizonyítványodban Kozmetikus végzettség szerepel, úgy jogilag készíthetsz sminktetoválást a vendégeidnek. Az oklevél, amit egy sminktetováló alapképzésen szerzel az mindössze csak igazolja az erről szóló tudásod.  Kozmetikus technikus végzettséggel azonban a bizonyítványod már nem ad jogot Neked tartós smink készítésére.

Kozmetikus technikusként, ha szeretnél megtanulni sminktetoválni és a szakmában dolgozni, mindenképpen államilag elismert sminktetováló szakképesítést kell szerezned! Ez alól sajnos nem tudunk kibúvót, jogilag ez az egyetlen opció a szakma gyakorlására.

Röviden és tömören: Hivatalosan és legálisan ma Magyarországon az készíthet vendégeinek sminktetoválást, aki rendelkezik államilag elismert sminktetováló bizonyítvánnyal VAGY Kozmetikus bizonyítvánnyal, ami feljogosítja tartós smink készítésére.

Ha úgy döntenél, hogy Kozmetikus végzettséggel mégis az államilag elismert képzést választod, vagy Kozmetikus technikusként ez az egyetlen út számodra, akkor segítek a bemeneteli követelmények tisztázásában!

Az államilag elismert sminktetováló szakképesítés megszerzéséhez a következők szükségesek:

1) e-számú sminktetováló oktatás tanúsítványa (nálunk ez az Akkreditált Sminktetováló vizsga felkészítő tanfolyam elvégzése után jár)

2) Sikeres Akkreditált Sminktetováló Vizsga


Sminktetoválókat érintő változások: Ha eddig is sminktetoválóként dolgoztam, akkor most újra le kell vizsgáznom, hogy folytathassam a szakmám?

Ezt a kérdést nagyon sokszor megkapjuk, úgyhogy itt az ideje tisztázni a dolgokat. Jelenleg ma Magyarországon a Kozmetikus végzettségű szakembereknek NEM KÖTELEZŐ elvégeznie az államilag elismert képzést, a munkájukat ugyanúgy folytathatják, mint eddig.

Azonban a jövő bizonytalan és addig még rengeteg minden változhat. Előfordulhat, hogy az állami szakképesítésre vonatkozó programkövetelmény megálmodója eléri célját és a sminktetoválás egy külön szakmává válik. Ekkor a jogi szabályozások előírhatják az állami bizonyítványt, amihez mindenkinek újra szükséges vizsgáznia. De ez csak egy talányos jövő, ma még nincs így.

Azonban, ha Te olyan sminktetováló vagy, aki szeretne biztosra menni, akkor az állami vizsga teljesítése egy jó döntés lehet.

Már 10 éve sminktetoválok, szeretnék biztosra menni és letenni az állami vizsgát. Ehhez újra be kell ülnöm az iskolapadba?

Természetesen nem! A tudás értékálló, sosem fog elvészni. Abban az esetben, ha korábban elvégeztél különböző sminktetováló képzéseket, valamint már huzamosabb ideje vagy a szakmában nem kell visszaülnöd az iskolapadba és elölről kezdeni mindent.

Erre a helyzetre nyújt megoldást a meglévő tudásod beszámítása!

Hogy működik a tudásbeszámítás?

Az államilag elismert bizonyítvány megszerzéséhez a programkövetelmény alapján meghatározott tananyagegységek teljesítése szükséges. Legalábbis ez az első feltétele a teljesítésnek. Ezek a tananyagegységek mind elméleti, mind gyakorlati szinten el vannak választva egymástól. Külön tananyagegységet kapott a szemöldöktetoválás, az ajaktetoválás stb.

Minden egyes sikeresen elvégzett tananyagegység után hivatalos, FAR rendszerben létrehozott tanúsítványt kapsz a felnőttképző intézménytől (nem oklevél, hanem hivatalos dokumentum). És amint minden egyes tananyagegységről megszerezted a tanúsítványt, akkor vagy jogosult a vizsgacentrumban államilag elismert vizsgát tenni.

A tudásbeszámítás arra vonatkozik, hogy mi felmérjük a tudásod az egyes technikákból, megnézzük milyen okleveleket szereztél korábban a sminktetoválással kapcsolatban és a tananyagegységeknek megfelelően tanúsítványt állítunk ki számodra! Így előfordulhat, hogy a programkövetelményben meghatározott tananyagegységek 80%-át kipipálhatod az INGYENES tudásbeszámításnak köszönhetően és csak egy aprócska elméleti, technikai modult kell elvégezned a vizsga előtt.

A PMU Art School-ban létrehoztunk egy vadonatúj képzést, az Akrreditált vizsga felkészítő kurzust, amelynek végén magabiztos tudással állhatsz neki az akkreditált vizsgának. Részletes, mindenre kiterjedő oktatással várunk egészen az alapoktól kezdve, az akkreditált vizsga követelményeihez igazodó felkészítésig, attól függően, hogy a tudásbeszámításon hogy teljesítettél.

Így már nem is hangzik olyan borzalmasan és bonyolultan, igaz? Egy gyakorlott sminktetováló garantáltan jól teljesít a tudásbeszámításon és a vizsgát a kisujjából kirázza, így ne félj attól, hogy ez egy hosszú és bonyodalmas procedúra lesz!

Röviden az államilag elismert bizonyítványt adó képzés menetéről:

 • jelentkezz a képzésre online
 • gyere el a tudásfelmérő napra
 • beszámítjuk a tudásod, elmondjuk mely tananyagegységek elvégzésére van még szükséged
 • kiállítjuk a tanúsítványod azokról a tananyagegységekről, amelyeken beszámítottuk előzetes tudásod
 • jöhet a tanulás a maradék tananyagegységből
 • minden tanúsítvány megszerzése után jelentkezhetsz a vizsgára
 • akkreditált vizsga letétele
 • bizonyítvány megszerzése

Mi az államilag elismert vizsgára való jelentkezés feltétele?

A folyamat egyszerű és érthető, nem kell megijedni a jelentkezés és a vizsga is gördülékeny, jól szervezett.

 1. Első körben bemutatod a tanúsítványaid (amit a tananyagegységek sikeres teljesítéséről szerzel)
 2. Szükséges készítened egy portfólió az adott sminktetoválás technikákról (képes összeállítás a munkáidról, ne aggódj, ebben is segítünk)
 3. Ezután nincs más dolgod, mint eljönni a vizsgahelyszínre (mi biztosítjuk a helyszínt is, mint szakmai felügyelő szerv)
 4. A vizsgahelyszínre hozd magaddal a modelled és készíts egy ombre-, egy szemhéjkontúr tetoválást, valamint egy ajaksatír korrekciót!

Kozmetikusokat érintő változások: Mit tegyek, ha sminktetováló képzés előtt állok?

Kozmetikusként dolgozol és úgy érzed eljött az ideje a szakmai fejlődésnek? Ne ess kétségbe, most segítünk Neked eligazodni a sminktetoválás oktatások között, hogy biztosan a Számodra legmegfelelőbb képzést válaszd!

Mint korábban is hangsúlyoztam első körben tekints bele a bizonyítványodba, hogy Kozmetikus vagy Kozmetikus technikus-e a hivatalosan megnevezett végzettséget.  Amennyiben „Kozmetikus” vagy számos lehetőség áll előtted jelen pillanatban.

Permanent Makeup sminktetováló alapképzésünk 3x2 nap alatt készíti fel a tanulókat a szakma kihívásaira. Évek óta jól működő keretek között megtanulod mindazt, amire szükséged van ahhoz, hogy csodálatos sminktetoválásokat készíts. Mivel Kozmetikus végzettséggel jogilag tartós sminket készíthetsz, így ez a képzés tökéletes számodra, hogy megtanuld ezek kivitelezését.

Ezt az oktatási fajtát a dinamika, innováció és szabadság jellemzi leginkább. Itt tényleg maximálisan felhasználható tudást fogsz elsajátítani mellébeszélés és kötelező államilag meghatározott tananyagrészek nélkül. Azt tanulod meg, ami igazán szükséges, hogy sikeres sminktetováló legyen belőled.

A képzés sikeres elvégzése után hivatalos tanúsítványt állítunk ki számodra, amely igazolja a tudásodat. Ez a tanúsítvány azért kiemelten fontos, mert ha a későbbiekben úgy döntenél, hogy állami bizonyítványt akarsz szerezni, akkor a PMU Art School-ban szerzett korábbi tanúsítványaiddal beszámítjuk tudásodat és így kedvezőbb áron juthatsz hozzá állami bizonyítványodhoz.

Viszont választhatod egyből Államilag elismert sminktetováló szakképzést adó tanfolyamunkat is, ugyanis arra is van lehetőség, hogy a 0-ról vágj bele az állami bizonyítványt adó képzésbe. Bár Kozmetikusként az állami bizonyítvány egyelőre nem szükségszerű számodra ahhoz, hogy sminktetoválásokat készíts, a bizonytalan jövő azonban bármit előírhat, így abszolút jó döntés az, ha egy papírral többet szerzet és bebiztosítod a szakmai karriered!

Kozmetikus technikusként azonban nincs más lehetőséged csak az Államilag elismert sminktetováló szakképzés elvégzése. A legújabb változások értelmében a sminktetováló tanfolyam feltételei között már a 2 év aktív kozmetikai munkavégzés is szerepel. Tehát, ha már minimum 2 éve kozmetikusként tevékenykedsz, akkor semmi akadálya annak, hogy belevágj az Államilag elismert sminktetováló szakképzés elvégzésébe!

Ez a képzés összegezve tehát azon tanulók számára tökéletes választás, akik szeretnének hivatalos, államilag- és nemzetközileg elismert bizonyítványt szerezni, amelyet nemzetközileg EQF5 szinten akkreditálnak. Illetve azoknak, akik Kozmetikus technikus végzettséggel rendelkeznek és két éves kozmetikus munkakörben eltöltött szakmai tapasztalattal.

Ha tehát még nem végeztél el korábban semmilyen sminktetováló képzést, de a Kozmetikus technikus végzettséged már meg van és dolgoztál is a szakmádban minimum 2 évet, akkor ezzel az egyetlen képzéssel – és az azt követő sikeres akkreditációs vizsgával – megalapozhatod sminktetováló karriered!

Nincs még 2 éves szakmai tapasztalatod? Van megoldás!

Sok olyan tanulóval találkoztunk már az évek alatt, akik a kozmetikus végzettséget csakis amiatt szerezték meg, hogy elvégezhessék a sminktetováló alapképzéseket. Azonban akik csak nemrégiben vizsgáztak le, azoknak Kozmetikus technikus szerepel a bizonyítványában, ami megnehezíti ezt a folyamatot.

Ha mostanában szerezted meg Kozmetikus technikus végzettséged és a célod az, hogy minél előbb sminktetoválhass, akkor sajnos a jogszabályok nem kedveznek számodra, de mi igyekeztünk ebből a helyzetből a legkedvezőbbet kihozni.

Permanent Makeup Alapképzés tanfolyamunk oktatása a versenypiaci szabályok kereteinek megfelelően működik, mint ahogyan eddig bármely más sminktetováló képzés is az országban. Kozmetikus technikusként is lehetőséged van arra, hogy sminktetoválást tanulj és képezd magad, ám egyelőre a 2 év szakmai tapasztalat nélkül legálisan nem állhatsz munkába sminktetoválóként.

Azonban alapképzéseinket bátran elvégezheted akár most is! Ha eljutsz az előírt szakmai gyakorlati időhöz, akkor a képzésen tanultakat beszámíttathatod és könnyebben, gyorsabban szerezheted meg államilag is elismert végzettséged!

Röviden tehát, a Permanent Makeup Alapképzés tanfolyamunkon megszerzett tudással a tanulóink képesek lesznek önálló munkák készítésére, továbbá a képzésen megszerzett tanúsítványok maximálisan beszámítanak az Államilag elismert sminktetováló szakképzésbe a 2 év igazolt szakmai gyakorlat megszerzése után.

Remélem sikerült eligazodni a sminktetováló szakmát érintő legújabb változások között és készen állsz arra, hogy belevágj karrieredbe!

Továbbra sem tudod melyik tanfolyam lenne számodra az ideális? Részletes tájékoztatásért fordulj bizalommal oktatásszervező kollégánk felé, aki mindenben segít Neked!


sminktetováló alapképzés mesterképzés oktatás budapest tanulók résztvevők előadás karrier lehetőség

Töltsd le sminktetováló tanfolyamaink árajánlatát!

letöltöm
Pécs
7624 Pécs, Tavasz utca 27.
Bejelentkezés a szalonba: +36/20/513-8562
Oktatás érdeklődés: +36/20/513-8562
Rendelés leadás: +36/20/270-1730
info@mehntunde.hu
Hétfő-péntek: 9:00-17:00
Szombat-vasárnap: Zárva
Budapest
1034 Budapest, Bécsi út 100.
Bejelentkezés a szalonba: +36/20/513-8562
Oktatás érdeklődés: +36/70/770-1113
Rendelés leadás: +36/20/270-1730
info@mehntunde.hu
Hétfő-péntek: 9:00-17:00
Szombat-vasárnap: Zárva
2023 Tünde Méhn PMU Art International School. All rights reserved.