webshop
A sminktetoválások tartóssága és harmóniája szorosan összefügg a sminktetováló festék minőségével és típusával. Éppen ezért rendkívül körültekintően kell kiválasztani a pigmentet, amivel dolgozni fogunk. Ebben a cikkben tehát a sminktetováló festékek világába mélyedünk el, és segítünk abban, hogy mikor melyik pigmentet érdemes használni!

Miben más a sminktetováló festék?

Sokaknak elsőre nem egyértelmű, de a sminktetoválások teljesen más pigmentekkel készülnek, mint a hagyományos testtetoválások. Éppen ezért, ezek nem egy életre szólnak, hanem néhány év alatt szépen elhalványodnak vagy teljesen kikopnak a bőrből.

De egy sminktetoválástól pontosan ezt is várjuk el, hiszen a trendek jönnek – mennek, ahogyan az arcunk is változik az évek alatt, és ami egykor jól állt, az 3-4 év múlva már nem biztos, hogy tökéletes lenne számunkra.

Emiatt a sminktetováló festékek direkt úgy lettek kifejlesztve, hogy néhány év alatt szépen elhalványodjanak vagy teljesen felszívódjanak a bőrből.

Sminktetováló pigmentek változása az évek alatt

A hagyományos testtetoválások és sminktetoválások nagyjából a 80-as, 90-es években váltak el egymástól, azonban akkoriban a tetováló festékekben még nemigen volt különbség. Az akkori sminktetoválások ugyanolyan pigment anyagokkal készültek, mint a hagyományos változatok.

Emellett pedig a technikában sem volt szinte semmi eltérés. Mai napig találkozhatunk ilyen idejétmúlt, testtetováló festékkel és nem megfelelő technikával elkészített „sminktetoválásokkal”, amelyeket kizárólag lézeres beavatkozással lehet eltávolítani a javításhoz.

Az idő múlásával és a technikai fejlődéssel szép lassan elkészültek az olyan speciális festékek, amelyek képesek felszívódni a bőrből, így kiválóan alkalmasak szemöldök-, szemhéj- és ajaktetoválások készítésére.

Sminktetováló festék szemöldök tetoválásokhoz

A szemöldök tetoválás az egyik legkeresettebb sminktetoválás típus, hiszen egy szépen formált szemöldök nagyban hozzájárul az arc vonzerejéhez. A megfelelő sminktetováló festék kiválasztása létfontosságú, hiszen minden szemöldök tetoválásnál azonos a cél: a természetes hatás. S ahány ember, annyi arckarakter, és sminktetoválóként fontos, hogy lásd melyik vendéged számára melyik árnyalatú pigment passzol!

A festék színének illeszkednie kell a bőrtónushoz és a hajszínhez. Általánosságban elmondható, hogy a sötétebb bőrhöz és hajhoz melegebb barna pigmentek ajánlottak, míg világosabb bőrhöz és hajhoz hidegebb árnyalatú pigmentek használata lehet optimális, de minden az adott vendég kívánságától és karaktereitől függ.

A szemöldök tetoválás színek kiválasztásában segít, ha jól ismerjük a Fitzpatrick skálát és vendégünket el tudjuk helyezni rajta. Valamint a bőr altónusát sem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen ez is befolyásolja a bőr végeredményét.

Egy melegbarna pigmentek általában több pirosas vagy narancsos árnyalatot tartalmaznak, így kiválóan alkalmazhatók olívás vagy hideg, kékes altónus esetén, kiszürkült. élettelen színre fakult szemöldök tetoválások javítására vagy keverékként, egy másik barna szín melegítésére.

Ezzel szemben a zöldes-kékes színeket tartalmazó barna szemöldök pigmenteket a pirosodásra alkalmas bőrön, vagy a kivörösödött szemöldök tetoválások javítására érdemes használni. Az igazán sötétbarna pigmenteket is általában hideg, kékes vagy fekete szín hozzáadásával érik el, ezért ezek hamvasabb árnyalatok. Sárgás altónusú bőrben gyönyörű barnák lesznek, az intenzív szín kedvelőinek is kiváló választás, főleg kreol bőr esetén.

Az alapanyagok minősége meghatározó a sminktetováló festékek minőségében. A jó minőségű festékek gyakran tartalmaznak természetes összetevőket, amelyek segítenek a bőr egészségének megőrzésében.

Sminktetováló pigment ajak- és szemhéjtetoválásokhoz

Az ajak- és szemhéjtetoválások is egyre gyakoribbak a vendégek körében, ezért itt is kiemelten fontos a megfelelő sminktetováló festék kiválasztása. Ezek a területek érzékenyebbek, ezért különös figyelmet kell fordítani a pigmentek minőségére és azok alkalmazására.

Az ajaktetoválás színek kiválasztása során egy kicsit lehetünk szabadabbak, nem úgy, mint a szemöldök tetoválásoknál. Természetesen itt is figyelni kell arra, hogy a vendég milyen bőrtónussal jelentkezik és azzal harmonizáló színt érdemes választani, ám itt bátrabban játszhatunk a színekkel. Bármely bőrtípushoz meg tudjuk találni a megfelelő pirosas, rózsaszínes vagy éppen korallos árnyalatot.

Az egyik legjobb taktika, ha előre megkérjük a vendégünket, hogy hozzon magával olyan rúzst, szájfényt, kontúrceruzát vagy színes ajakápolót, amit szívesen használ. Így egyszerűbb lesz a színválasztás, hiszen látjuk, hogy mi az, amit szívesen visel a mindennapok során.
Az ajaktetoválás festék kiválasztásakor fontos szem előtt tartani és tájékoztatni a vendégünket is arról, hogy a friss ajaktetoválás mindig sokkal sötétebb, intenzívebb színű, mint amilyen a gyógyult végeredmény lesz. Akár 50%-ot is halványodhat a gyógyulás során.

Az ajaktetoválás során az ajak eredeti színe és a bevitt pigment színe együttesen adja ki a végeredményt. Ezzel mindig számolnunk kell!

Bár szabadon játszhatunk a színekkel, azért van néhány alapszabály, amit be kell tartani:

1. A lilás/barnás színű ajkakat soha ne tetováljuk hideg árnyalatú színnel, mert lilás-szürkés-barnássá fog válni. Ilyenkor részesítsük előnyben a narancsos, meleg árnyalatokat!

2. A sötét, hideg árnyalatú ajakpigmentekkel mindig óvatosan bánjunk, ne pigmentáljuk túl velük az ajkakat, mert szürkés-barnás lehet a végeredmény!

3. Mindig kerüljük a barna, lila, mélybordó színeket, és a fakó, “halott” árnyalatokat.

A szemhéjtetoválások színválasztása elég kötött. Általában minden vendég a tipikus, tusvonal típusú, egyszerű, ikonikus fekete szemhéjkontúrra vagy füstös szemhéjsminkre vágyik. Ritka esetekben használhatunk barna vagy természetes árnyalatú, kékes árnyalatokat, hogyha a vendég ezeket kedveli magán.

Az ajak- és szemhéjtetoválásokhoz használt pigmenteknek különösen biztonságosnak kell lenniük. Ezek a területek érzékenyek, és a festékeknek nem szabad irritációt vagy allergiás reakciókat okozniuk. A ROSA PMU Art pigmentek például hypoallergén tulajdonságokkal rendelkeznek, így kiválóan alkalmazhatók ezeken a területeken.

Kedvenc sminktetováló pigment márkáink

A pigmentek két csoportba sorolhatók: organikus és anorganikus.
Az organikus pigmentek főként szenet és oxigént tartalmaznak, amely keletkezésében élőlények vagy élettel kapcsolatos folyamatok játszottak szerepet. Az anorganikus ezzel szemben azt jelenti, hogy nem élő, vagyis az életműködés kifejtéséhez szükséges szervek, illetve élő szervezet nélküli, élettelen dolog.

A festékek színét továbbá különböző pigmentek adják, melyek közül megkülönböztetünk fém, növényi eredetű és szerves pigmenteket.

Egy a lényeg: Mindig bevizsgált, biztonsági adatlapokkal rendelkező, hivatalosan engedélyezett, káros anyagoktól mentes pigmentekkel dolgozzunk!

Mi 3 népszerű sminktetováló márkát forgalmazunk és a szalon munkák során is ezekkel dolgozunk. Ez a 3 nem más, mint a Perma Blend, az NPM és a ROSA PMU Art pigment kollekció. Ennél többre nincs is szükség, mert ezen márkák színei között a kezdő és haladó sminktetoválók is megtalálhatják a számukra legtökéletesebbet!

Perma Blend pigmentek

A Perma Blend az egyik legelismertebb és legkedveltebb sminktetováló festékmárka a világon. A Perma Blend pigmentek kiváló minőségűek, szupertartósak és széles választékban kínálnak színeket. Ha már egy ideje sminktetoválsz, ideje összebarátkozni a márka színeivel, mert ezek kifejezetten professzionális használatra lettek kifejlesztve! A tökéletes munkád ezekkel a pigmentekkel lesz még tökéletesebb!

A Perma Blend színei extrém pigmentáltak és intenzív a színük gyógyulás után is. A legtartósabb sminktetoválások készülnek velük, így rendkívül fontos, hogy hozzáértő kezek dolgozzanak a márka színeivel!

NPM pigmentek

Az NPM márka ezzel szemben a kezdők igazi aduásza! Kiváló minőségű sminktetováló festékek, amelyekkel könnyű dolgozni és rendkívül széles színkínálattal rendelkezik. A végeredmény kevésbé tartós, de ez kezdő sminktetoválóként inkább előny, mint hátrány, nem igaz?

ROSA PMU Art pigmentek

A ROSA sminktetováló pigmentek saját fejlesztésű színek, amelynek készítése során a tökéletességre törekedtünk. Egy igazi multifunkcionális, könnyen kezelhető, mégis tartós és professzionális pigment márkát szerettünk volna létrehozni. Ezek a festékek magas pigmentkoncentrációt tartalmaznak, így barnák maradnak a sminktetoválások éveken át. Intenzív színmegtartó eredményük van, így nem kell a kivörösödéstől vagy a szürküléstől tartani!

A ROSA pigmentek továbbá azonnali beépülésre képesek és tökéletes konzisztencia állapotúak. Valamint olyan speciális fényvisszaverő ásványt tartalmaznak, amelyek megakadályozzák a szín gyors fakulását.

Ha egy tartós, könnyen használható és intenzív pigment márkát keresel, akkor a ROSA nem fog csalódást okozni! Szemöldök pigmentkínálata mellett szemhéj- és ajaktetoválás színeket is találsz, illetve Camouflage színeket is kínál a márka. Ha tehát egyetlen márkával szeretnéd biztosítani a pigmentkészleted, akkor ROSA kiváló választás!
A sminktetováló festékek kiválasztása tehát valóan kulcsfontosságú a sminktetoválás eredményének szempontjából. A megfelelő pigmentek nemcsak a munkádat könnyítik meg, hanem a sminktetoválások tartósságáért felelnek. A szemöldök-, ajak- és szemhéjtetoválásokhoz különböző pigmentek szükségesek, és fontos figyelembe venni a színválasztást, a pigmentkoncentrációt és az alapanyagok minőségét.

A Perma Blend, a ROSA PMU Art és az NPM pigmentek kivétel nélkül mind olyan márkák, amelyek kiváló minőségű sminktetováló festékeket kínálnak, és ideálisak a sminktetováló művészek számára. Mivel a sminktetoválás egyre népszerűbbé válik, fontos odafigyelni a festékek minőségére, hogy elégedett vendégeket tudj magad mögött, és hosszú távon sikeres legyél a sminktetováló szakmában!

Szeretnél többet tudni a színekről, színválasztásról és komplementer színek használatáról? Érdeklődj mesterképzéseink iránt, hiszen rendszeresen indítunk ezzel kapcsolatos oktatásokat! Kattints IDE, ha készen állsz a fejlődésre!
Pécs
7624 Pécs, Tavasz utca 27.
Bejelentkezés a szalonba: +36/20/513-8562
Oktatás érdeklődés: +36/20/513-8562
Rendelés leadás: +36/20/270-1730
info@mehntunde.hu
Hétfő-péntek: 9:00-17:00
Szombat-vasárnap: Zárva
Budapest
1034 Budapest, Bécsi út 100.
Bejelentkezés a szalonba: +36/20/513-8562
Oktatás érdeklődés: +36/70/770-1113
Rendelés leadás: +36/20/270-1730
info@mehntunde.hu
Hétfő-péntek: 9:00-17:00
Szombat-vasárnap: Zárva
2023 Tünde Méhn PMU Art International School. All rights reserved.